18
maart
2020
|
15:35
Europe/Amsterdam

‘Anders zal het slecht met je aflopen’

Een slachtoffer van een ongeval dat onder druk wordt gezet om te liegen tegen de arbeidsinspecteur. Vervalsing van een certificaat. Werkgevers hebben er soms veel over om een hoge boete te ontlopen. Maar de daders kregen van de rechter fikse taakstraffen, vertelt inspecteur Rob Slenter.

“Het gaat om een ongeval uit 2016 bij een bedrijf dat groenten verpakt voor supermarkten”, vertelt Rob. “Het slachtoffer liep ernstig beenletsel op door een elektrische pallettruck. Hij kan vele operaties later nog steeds niet goed lopen.”

Rob onderzocht het ongeval. Hij kreeg allerlei paperassen van het bedrijf, waaronder de instructies die het slachtoffer had gekregen. Daarnaast overlegde de werkgever een certificaat waaruit bleek dat de man had geleerd met de pallettruck om te gaan.

“Het slachtoffer bevestigde dat tijdens het verhoor. Ik maakte een boeterapport op en diende dat in bij het boetebureau van de Inspectie SZW. Drie maanden later nam een letselschadeadvocaat contact met me op. Hij zei dat het slachtoffer nooit was opgeleid voor het werk op een pallettruck. De man had daar tegen mij over moeten liegen. ‘Anders zal het slecht met je aflopen’.”

De Officier van Justitie besloot tot een strafzaak. Rob schakelde de hulp in van zijn opsporingscollega’s. Ze spraken af dat Rob het bedrijf dat het slachtoffer zogenaamd had opgeleid, voor een verhoor zou uitnodigen.

Vanaf dat moment zochten de opleider én het uitzendbureau dat het slachtoffer bij het groentebedrijf aan het werk had gezet contact met elkaar. Hieruit bleek dat het certificaat was vervalst om ‘geen geouwehoer’ met de Inspectie te krijgen. Het uitzendbureau had op een vals formulier verklaard dat het slachtoffer de juiste instructies had gekregen. Ze wilden hun opdrachtgever, het groentebedrijf, niet kwijtraken.

Een arrestatieteam lichtte op een vroege ochtend twee mannen van hun bed: de bedrijfsleider van het uitzendbureau en de man die zogenaamd de opleiding had verzorgd. Bij het verhoor op het politiebureau koos de bedrijfsleider eieren voor zijn geld. Hij biechtte alles op. Hij kreeg van de rechter 120 uur taakstraf waarvan 40 voorwaardelijk. De opleider, die het certificaat had vervalst, kwam er vanaf met 50 uur taakstraf waarvan 20 uur voorwaardelijk.

Rob is zelf naar de zitting geweest. “Ik merkte hoeveel impact de aanhouding op de mannen had gehad. Dat heeft er behoorlijk ingehakt. De bedrijfsleider kreeg grote problemen met vrouw en kinderen, de andere man werd in zijn dorp nagewezen als crimineel. Zo’n aanhouding is niet bedoeld als straf. Maar het was de enige manier om de mannen te kunnen horen zonder dat ze contact met elkaar konden hebben.”

De inlener, het groentebedrijf waar het slachtoffer aan het werk was, zat niet in het complot. Maar dit bedrijf kreeg wel een bestuurlijke boete van 3600 euro. Deze werkgever had moeten controleren of het slachtoffer wel goed voorbereid was op zijn taak. Rob: “Die werkgever had het certificaat én het instructieverhaal ingezet om de boete gematigd te krijgen. Ik heb een aanvullend boeterapport opgesteld en toen heeft het boetebureau de matiging niet verstrekt.”

Wil jij als inspecteur arbeidsmarktfraude dagelijks een bijdrage leveren aan eerlijk werk voor iedereen? Solliciteer dan bij de Inspectie SZW. We zoeken 15 arbeidsinspecteurs arbeidsmarktfraude!  Klik hier voor meer informatie!