15
juli
2020
|
13:17
Europe/Amsterdam

Bedrijf uit Zwaag laat illegalen werken

Bij een bedrijf in de gemeente Zwaag, provincie Noord-Holland, heeft de Inspectie SZW gisteren twee Oekraïners en drie Turken werkend aangetroffen, terwijl ze hier niet mochten werken. Daarnaast bleken drie Bulgaren in het bedrijf ’s avonds te overnachten. 

Een anonieme melding zette de Inspectie SZW op het spoor van deze ondernemer. Samen met de AVIM (voorheen de Vreemdelingenpolitie) en de politie werd gisteren een controle bij het bedrijf gedaan. De vijf illegale werknemers verklaarden onder meer dat zij contant werden betaald. Eén van deze werknemers verklaarde al een jaar lang iedere week minimaal 54 uur per week te werken met uitschieters naar 60 uur per week. Het bedrijf kan in ieder geval een boeterapport verwachten voor overtreding van de Wet Arbeid Vreemdelingen (WAV). Daarnaast krijgt het bedrijf vermoedelijk ook een boeterapport voor het contant betalen, wat wettelijk niet mag, onderbetaling en te lang werken of te weinig rust. Deze laatste zaken onderzoekt de Inspectie nog verder.

Tijdens de controle troffen de inspecteurs verder een slaapplaats aan. Drie Bulgaren die ook in het bedrijf werkten, bleven hier vermoedelijk overnachten. Deze slaapplaats was illegaal en de gemeente Zwaag heeft de slaapplek direct gesloten met een last onder dwangsom.

De Inspectie ziet steeds meer arbeidsmigranten uit bijvoorbeeld Azië of Oekraïne, omdat deze mensen vaak bereid zijn voor minder te werken dan het Nederlands minimumloon. In principe moeten werkgevers voor mensen van buiten de EU een tewerkstellingsvergunning aanvragen wanneer zij in Nederland aan het werk worden gezet. Als dit niet gebeurt dan worden regels omzeild en werkgevers kunnen arbeidskrachten onder de Nederlandse norm betalen.