04
juni
2020
|
16:40
Europe/Amsterdam

Controle bij fruitteler in gemeente Zaltbommel

Woensdag 3 juni hebben de Inspectie SZW, de gemeente Zaltbommel en de politie een inspectie uitgevoerd bij een fruitteler in de gemeente Zaltbommel. Aanleiding voor de controle is een melding over mogelijk onveilig vervoer van werknemers. Zij wonen in vakantieparken en worden door een uitzendbureau met busjes vervoerd naar de kwekerij waar zij werken.

De Inspectie SZW heeft bekeken of de fruitteler de regels voor gezond, veilig en eerlijk werk naleeft. De inspecteurs hebben met de werknemers gesproken en gaan onderzoeken of zij voldoende betaald krijgen en of hun werktijden in lijn zijn met de Arbeidstijdenwet. Ook heeft de Inspectie bekeken of de werknemers gezond en veilig kunnen werken en of de werkgever voldoet aan de zorgplicht om corona-besmettingen tijdens het werk te voorkomen. Op dit punt constateerde de Inspectie dat de werkgever maatregelen heeft genomen, maar nog wel de punten op de i moet zetten. Zo moeten er mensen worden ingezet die op de werkvloer toezichthouden op naleving van de RIVM-richtlijnen en de werkgever moet alle maatregelen op papier vastleggen. Ook wordt onder meer gehandhaafd op het gebied van beveiliging tegen aanrijdgevaar, opslag van gevaarlijke stoffen en de keuring van arbeidsmiddelen.

Buitengewoon opsporingsambtenaren van de gemeente Zaltbommel hebben op het terrein van de fruitteler de voertuigen gecontroleerd van het uitzendbureau dat de werknemers uitleent aan de fruitteler. De werknemers zijn in groepen buiten gehoord over de manier waarop zij worden vervoerd en hoe zij zijn gehuisvest in het vakantiepark. Uit verklaringen is gebleken dat werknemers uit verschillende vakantiehuisjes bij elkaar in volle busjes zitten, terwijl alleen personen die bij elkaar in huis wonen samen mogen worden vervoerd. In sommige gevallen bleek dat per busje 8 of 9 personen werden vervoerd.

Op basis van de resultaten van de controle zal de gemeente in enkele gevallen proces-verbaal opmaken tegen de uitzendorganisaties omdat zij teveel personen in voertuigen hebben vervoerd terwijl deze personen niet tot hetzelfde huishouden behoren.