10
april
2019
|
11:24
Europe/Amsterdam

Hoofdverdachten onderzoek naar fraude met inburgeringsexamens voor 30 dagen vast

Twee mannen die worden verdacht van fraude met inburgeringsexamens zijn vandaag door de raadkamer van de rechtbank in Amsterdam in voorlopige hechtenis gesteld voor 30 dagen. De twee mannen gaven leiding aan een taalbureau voor inburgering in Amsterdam. Ze worden door het OM verdacht van diefstal van examens, oplichting, mensensmokkel en het witwassen van de inkomsten hieruit. De mannen zijn op 24 maart aangehouden door de Recherche van de Inspectie SZW.

Uit onderzoek door de Recherche Inspectie SZW komt naar voren dat verdachten leerlingen van hun bureau vermoedelijk op frauduleuze wijze zouden hebben geholpen om het inburgeringsexamen te halen. Leerlingen voor het inburgeringsexamen ontvangen van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) maximaal 10.000 euro om lessen te betalen om hun examen te halen. Dat geld is een lening en wordt aan het taalbureau uitbetaald. Indien leerlingen in een keer slagen voor hun inburgeringsexamen, hoeven ze de lening niet terug te betalen.

Vermoedelijke werkwijze

Het taalbureau heeft vermoedelijk kandidaten tijdens hun inburgeringsexamen de examenvragen met verborgen camera’s laten opnemen. De opnames werden door het bureau gebruikt voor de instructie van andere leerlingen. Ze werden vermoedelijk gericht getraind om de juiste antwoorden te geven. Ook is er een vermoeden dat de leerlingen tijdens examens in verbinding hebben gestaan met een persoon die hen vanaf afstand hielp om de juiste antwoorden op vragen te geven.
De verdachten zouden op deze wijze immigranten hebben geholpen bij hun verblijf in Nederland. Daarnaast zouden zij dus examenvragen op onrechtmatige wijze hebben gekregen en verspreid. De verdenkingen zijn mensensmokkel, diefstal en heling. De mannen worden daarnaast verdacht van oplichting van DUO en het witwassen van de inkomsten die zij door de vermoedelijke fraude kregen. De Recherche Inspectie SZW doorzocht op 24 maart drie woningen in Amsterdam en de omgeving. Er werden behalve administratie ook drie auto’s in beslag genomen.

Eerdere doorzoekingen

In juli 2018 heeft de Recherche Inspectie SZW in dit onderzoek al verschillende locaties doorzocht. Het onderzoek naar de fraude door dit taalbureau in Amsterdam leidde in november 2018 tot de aanhouding van een 32-jarige man, die vermoedelijk de kandidaten op afstand zou hebben geholpen met het geven van de juiste antwoorden tijdens hun inburgeringsexamen