23
juli
2020
|
13:37
Europe/Amsterdam

Met 7 man slapen in 1 vieze kamer

Met 7 man moeten overnachten in één smerige kamer. Je paspoort pas terug krijgen als je je reiskosten hebt terugbetaald. Uitzicht op werk in een slachterij voor 5 euro per uur. Een groep Roemenen pikte dit niet en stapte naar de politie. Twee inspecteurs grepen in. 

Een telefoontje komt binnen bij de Inspectie SZW. Er zitten 7 Roemeense arbeidsmigranten op een politiebureau in het oosten van Nederland. Ze zijn daar naartoe gegaan omdat hun paspoort in beslag is genomen door het uitzendbureau. Inspecteurs Marco en Joost reizen af naar het politiebureau. 

Daar vertellen de 7 mannen wat hen beloofd is: een uurloon van 10 euro, een groot woonhuis voor 300 euro per maand per persoon. Maar toen ze in Nederland aankwamen, werden ze een vieze kamer ingeleid waar ze met z’n allen moesten slapen. Hun paspoort was ingenomen tot ze de voorgeschoten reiskosten hadden terugbetaald.

Helemaal niets

Dat accepteerden ze niet. De Roemeense contactpersoon van het uitzendbureau nam hen daarop de sleutel van de kamer af: ‘Nu heb je helemaal niets.’ Na een nacht in de open lucht meldden de 7 Roemenen zich bij de politie.

“Het lastige in deze zaak is dat we er niet veel mee konden”, vertellen Joost en Marco. “De mannen hadden nog niet gewerkt, dus we konden het uitzendbureau niet aanpakken op onderbetaling of te lange werktijden. Slechte huisvesting en het afpakken van paspoorten duidt op mogelijke uitbuiting, maar je zit nog helemaal aan het begin van de keten.”

Minachtend

Ze konden wel proberen de paspoorten terug te halen. Na veel pogingen en omzwervingen stonden de 2 inspecteurs voor de huisdeur van het contactpersoon van het uitzendbureau. “Hij keek ons minachtend aan: wat moeten jullie hier? Hij weigerde de documenten terug te geven. Dat was zijn borg om de voorgeschoten reiskosten terug te krijgen. ‘Dat is jouw probleem’, zeiden we. Uiteindelijk regelde hij dat iemand de paspoorten ophaalde bij het uitzendbureau. Het hielp wel dat we 2 agenten bij ons hadden.” 

“Terwijl de mannen op het politiebureau wachtten, patrouilleerde een knokploeg rond het gebouw. Die stond hen daar op te wachten. Onder hen de coördinator vanuit het uitzendbureau. Die dreigde: als je niet naar buiten komt, gaat jullie kop eraf. Over deze Roemeen hadden de 7 mannen van anderen gehoord dat hij de helft van hun uurloon van 10 euro opeiste."

Knuffel

”Marco en Joost gaven de paspoorten terug aan de mannen. “De opluchting bij hen spatte er vanaf. Ze waren opgetogen. Sommigen zoenden hun document. Ze probeerden ons een knuffel te geven, maar dat leek ons in coronatijd niet verstandig. Ze zijn meteen terug naar Roemenië gereisd. Het waren kwetsbare personen . Er was een jonge man met een verstandelijke beperking. Van de 7 kon er één lezen en schrijven.

Alles bij elkaar hebben ze aan deze zaak een goed gevoel overgehouden. “Er is de mannen veel ellende bespaard gebleven. Maar het is een druppel op de gloeiende plaat. Het uitzendbureau lijkt nu de dans te ontspringen, maar Opsporing Inspectie SZW doet er al onderzoek naar. Dit is een extraatje voor de betrokken rechercheurs.”