09
januari
2019
|
14:42
Europe/Amsterdam

Minister gaat fraude woningbemiddeling aanpakken

Samenvatting

Wil je snel een huurwoning krijgen? Een Haagse vrouw kan dat voor je regelen. "Voor weinig".

woningbouw

Het is juli 2017 als een 40-jarige Haagse vrouw wordt verdacht van valsheid in geschrifte, witwassen en oplichting. De vrouw zorgde ervoor dat de inkomensdocumenten zoals salaris specificaties en inkomensgegevens van de Belastingdienst werden vervalst zodat werd voldaan aan de inkomensvereisten voor de gewenste woningen. Het ging hierbij om tientallen woningzoekenden.

De zaak draaide bij Opsporing Arnhem onder de naam Klaroen. Het onderzoek, dat natuurlijk al lang voor juli 2017 liep, ging echter gewoon door. Goed recherche werk leverde naast de Haagse vrouw nog twee verdachten op. Nog geen jaar later, maart 2018, vonden er weer doorzoekingen plaats en kwamen een 33-jarige man en 40-jarige vrouw in beeld als fraudeur. Uit het onderzoek bleek ook dat zij met deze praktijken al sinds 2012 bezig waren.

Zowel in woningcorporatieland als het betrokken ministerie van BZK wordt de zaak hoog opgenomen. Toewijzen van huurwoningen moet zorgvuldig gebeuren. Het kan niet zo zijn dat bureaus documenten vervalsen zodat woningzoekenden op die manier ten onrechte een sociale huurwoning krijgen.

Voor Opsporing blijft het hier niet bij. Want ruim een jaar later, in augustus 2018, wordt een voormalige boekhouder van het Residentie Orkest door de politie aangehouden. Dezelfde als die van een jaar daarvoor. Hij was gewoon doorgegaan met zijn fraudeleuze handelingen. Maar opsporing van fraude ziet natuurlijk altijd achteraan de keten. Mooier is als er vooraan maatregelen worden genomen. Minister Ollongren wil het makkelijker maken voor woningcorporaties om zelf inkomensgegevens van woningzoekenden te controleren. Dat moet fraudeleuze praktijken zoals door de rechercheurs uit Arnhem is geconstateerd, tegengaan. Een mooi succes voor het team!