24
september
2020
|
14:42
Europe/Amsterdam

Nagelstyliste slaapt in kelder nagelstudio

Bij een controle van een nagelstudio in Amsterdam is gebleken dat een werknemer illegaal in Nederland verblijft en geen tewerkstellingsvergunning heeft. Vermoedelijk slaapt zij op de werkplek. Inspecteurs troffen in de kelder van de salon een ingerichte ruimte aan met een bed en persoonlijke eigendommen, zoals kleding, medicijnen en foto’s. De werkgever kan onder meer een boete tegemoet zien voor illegale tewerkstelling.

Klik hier voor een video van de inspectie

De vrouw identificeerde zich met een kopie-paspoort van een lookalike. De gegevens van deze dubbelganger komen echter niet overeen met bijvoorbeeld de geboortedatum van de nagelstyliste. Inspecteurs hebben AVIM (vreemdelingenpolitie) ingeschakeld om de identiteit van de werknemer vast te stellen en de zaak verder in behandeling te nemen. De Inspectie SZW doet nog nader onderzoek naar mogelijke onderbetaling en overtredingen van de Arbeidstijdenwet.

De werkgever had geen maatregelen getroffen om werknemers te beschermen tegen ongezonde werkomstandigheden. Bij het verzorgen van nagels worden gevaarlijke stoffen zoals aceton en gels gebruikt en moet er onder meer adequate luchtafzuiging worden geregeld. De gevaarlijke stoffen moeten veilig worden opgeslagen. Op al deze punten scoort de werkgever onvoldoende en zal de Inspectie SZW handhaven.

De controle is onderdeel van een internationale actie tegen mensenhandel waarbij vorige week onder meer 11 nagelstudio’s in Amsterdam en Zuid Limburg zijn bezocht. Bij deze inspecties is in het bijzonder gekeken naar naleving van regels voor eerlijk werk. De Inspectie SZW doet momenteel in een aantal zaken nader onderzoek naar vermoedelijke overtredingen van de Wet minimumloon, de Arbeidstijdenwet en de Wet arbeid vreemdelingen.