02
juni
2021
|
15:23
Europe/Amsterdam

Onderzoek verhoogd stralingsniveau radioactieve bron

De Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) en de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (Inspectie SZW) hebben een melding onderzocht van een producent van radioactieve bronnen over een verhoogd stralingsniveau gemeten aan een transportverpakking met een radioactieve bron. De hoeveelheid straling waar medewerkers mee in aanraking kwamen, bleef binnen de limieten die veilig zijn voor mens en milieu.

Radioactieve bronnen worden onder meer gebruikt om kanker te behandelen. Na gebruik worden deze radioactieve bronnen teruggestuurd naar de producent. Recent constateerde de producent bij ontvangst van een gebruikte radioactieve bron een verhoogd stralingsniveau aan de transportverpakking. Na onderzoek door de producent bleek dat dit kwam doordat de bron niet goed was verpakt. De bron was gebruikt in Zuid-Afrika en met een vliegtuig van Johannesburg naar Zürich en van Zürich naar Amsterdam vervoerd.

De producent heeft op 20 april 2021 de melding gedaan bij de ANVS. De ANVS en Inspectie SZW zijn na de melding een onderzoek gestart. De Inspectie SZW is betrokken bij het onderzoek, omdat zij verantwoordelijk is voor het toezicht op de stralingsveiligheid van werknemers. Ook heeft de ANVS de Zwitserse en Zuid-Afrikaanse autoriteiten geïnformeerd. Uit het onderzoek van de Inspectie SZW en de ANVS blijkt dat de blootstelling aan straling van mensen die in Nederland tijdens het transport werkten binnen de veilige limieten is gebleven. Op de vlucht van Johannesburg naar Zürich waren geen passagiers aanwezig, op de vlucht van Zürich naar Amsterdam wel. Voor medewerkers van de luchtvaartmaatschappij en passagiers zijn de normen ook niet overschreden. Uit het onderzoek van de Zwitserse autoriteit blijkt dat één medewerker van het grondpersoneel in Zwitserland mogelijk te veel straling heeft opgelopen. Het onderzoek in Zuid-Afrika loopt nog.

De ANVS en Inspectie SZW bekijken of er sprake kan zijn van een overtreding en of maatregelen nodig zijn om herhaling te voorkomen.