29
november
2022
|
16:38
Europe/Amsterdam

Twee verdachten aangehouden verdenking arbeidsuitbuiting

Een 46-jarige vrouw en een 40-jarige man zijn op dinsdag 29 november 2022 aangehouden door de Opsporingsdienst van de Arbeidsinspectie op verdenking van mensenhandel (arbeidsuitbuiting), mensensmokkel en illegale tewerkstelling. Het onderzoek staat onder gezag van het Functioneel Parket.

De aanhoudingen vonden plaats in Arnhem. De woning van de verdachten in Arnhem, een restaurant/woning in Tegelen en een garagebox in Tegelen zijn doorzocht. Daarbij zijn onder meer administratie, laptops en tablets in beslag genomen. 
 

De twee verdachten zijn geen onbekenden van de Arbeidsinspectie en het Openbaar Ministerie. Al in 2018 kwamen zij in beeld als verdachten in een strafrechtelijk onderzoek. Destijds ging het om mensensmokkel bij een restaurant van dezelfde keten in Den Haag. In 2021 zijn zij hiervoor door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf en een taakstraf. Deze zaak wordt momenteel in hoger beroep behandeld bij het Gerechtshof Den Haag. Ook in België zijn in 2020 bij restaurants van verdachten ernstige misstanden rondom de arbeid van werknemers geconstateerd. In juni van dit jaar zijn beide verdachten door een Belgische rechtbank veroordeeld tot 2 jaar gevangenisstaf, onder andere voor mensenhandel en mensensmokkel. 
 

Het lijkt erop dat de veroordelingen geen invloed hebben gehad op de werkwijze van de twee verdachten. Eerder dit jaar vond een controle plaats van inspecteurs van de Arbeidsinspectie in een restaurant in Tegelen in het kader van naleving van arbeidswetten, zoals de Wet minimumloon en de Wet Arbeid en Vreemdelingen. Bij het horen van werknemers kregen de inspecteurs het vermoeden dat er sprake zou kunnen zijn van mensenhandel. De zaak werd overgenomen door rechercheurs van de Opsporingsdienst van de Arbeidsinspectie. Dat heeft nu geleid tot wederom een aanhouding van de beide verdachten, voor dezelfde en soortgelijke feiten als in 2018. 
 

De verdachten maakten voor het aantrekken van hun werknemers uit India gebruik van de speciale gecombineerde verblijfs- en werkvergunningsregeling voor Aziatische koks. Deze regeling is door het kabinet vorige week definitief stopgezet wegens aangetoonde misstanden. Niet voldoen aan de voorwaarden van de regeling levert mensensmokkel of illegale tewerkstelling op.
 

Arbeidsuitbuiting 
Arbeidsuitbuiting kan, onder bepaalde omstandigheden, een vorm van mensenhandel in de zin van het strafrecht opleveren. Mensenhandel is een misdrijf tegen de persoonlijke vrijheid en maakt inbreuk op fundamentele mensenrechten. Het is strafbaar gesteld in artikel 273f van het Wetboek van Strafrecht. Op mensenhandel staat een gevangenisstraf van twaalf jaar, en zelfs levenslang als de mensenhandel de dood ten gevolge heeft. Deze strafdreiging benadrukt dat het gaat om een zeer ernstig strafbaar feit.
Alle signalen van mensenhandel/arbeidsuitbuiting worden door de Opsporingsdienst van de Arbeidsinspectie opgepakt. Niet alle ernstige misstanden of vormen van zeer slecht werkgeverschap leveren arbeidsuitbuiting in de strafrechtelijke zin van mensenhandel op. In deze gevallen wordt onderzocht of bestuursrechtelijk optreden door inspecteurs mogelijk is. 
 

Signalen van arbeidsuitbuiting kunnen worden gemeld bij de Nederlandse Arbeidsinspectie telefonisch te bereiken op 0800-5151 of vanuit het buitenland +31 70 – 333 5678.

https://www.nlarbeidsinspectie.nl/publicaties/rapporten/2022/11/18/rapportage-aziatische-horeca

https://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-sociale-zaken-en-werkgelegenheid/nieuws/2022/11/18/regeling-aziatische-horeca-sector-definitief-vervallen