09
oktober
2019
|
12:00
Europe/Amsterdam

Verborgen Chinese economie in Duiven

Op het industrieterrein in Duiven, provincie Gelderland, heeft de Inspectie SZW bij twee bedrijven vier illegale chinezen aangetroffen. Zij werkten bij twee verschillende bedrijfjes aan batterijen voor elektrische fietsen.

Het is de gemeente Duiven die gisteren, 8 oktober, samen met de politie een controle doet op het industrieterrein van Duiven. Daar treffen ze een bedrijfje aan waar twee chinezen werken. Ze melden dit aan de Inspectie SZW omdat ze vermoeden dat het geen zuivere koffie is.

De inspecteurs van de Inspectie constateren niet alleen dat er bij één bedrijf twee chinezen werken, maar op loopafstand treffen ze nog een bedrijf aan waar op dat moment drie chinezen werken. Bij het ene bedrijf worden batterijen voor toonaangevende elektrische fietsen gerenoveerd. Bij het andere bedrijf worden voor deze batterijen de elektronica ingeregeld. De inspecteurs kunnen op dit moment nog niet achterhalen of er een relatie is tussen deze twee bedrijven.

Wel constateren de inspecteurs dat de chinezen hier niet mogen werken. Daarnaast ontdekken ze dat twee van hen, die bij hetzelfde bedrijf werken, elders in Duiven woonachtig zijn. Zij staan echter niet ingeschreven in de bevolkingsadministratie van de gemeente Duiven. De vier chinezen hebben ook geen bsn-nummer. De twee bedrijven staan alleen bij de Kamer van Koophandel ingeschreven als bedrijf. Voor het overige ontbreekt elk spoor in systemen. Het vermoeden is dan ook dat ze geen belasting betalen in Nederland. De betrokken chinezen kregen hun loon rechtstreeks vanuit China.

Niet alleen is hier sprake van overtreding van de Wet arbeid vreemdelingen, maar werden de chinezen vermoedelijk onderbetaald en moesten ze dagelijks te lang werken. Ook werd er onveilig gewerkt. Zo werd er onder meer gesoldeerd zonder een goede afzuiging. Daarnaast woonden twee van hen illegaal in Duiven. Ook werd er geen belasting afgedragen. De bedrijven functioneerden feitelijk buiten alle systemen om.

De Inspectie ziet steeds meer arbeidsmigranten uit bijvoorbeeld Azië of Oekraïne, omdat deze mensen vaak bereid zijn voor minder te werken dan het Nederlands minimumloon. In principe moeten werkgevers voor mensen van buiten de EU een tewerkstellingsvergunning aanvragen wanneer zij in Nederland aan het werk worden gezet. De Inspectie komt echter situaties tegen waarbij een spookonderneming wordt opgezet in een ander EU-land terwijl de arbeidsmigranten in de praktijk het grootste deel in Nederland werken. Zo ontstaat er een grijs gebied tussen wat wettelijk en wenselijk is. Regels worden omzeild en werkgevers kunnen arbeidskrachten onder de Nederlandse norm betalen