14
oktober
2019
|
13:51
Europe/Amsterdam

Verdachte van mensensmokkel aangehouden

Vandaag is een 33-jarige Amsterdammer aangehouden op verdenking van mensensmokkel, fraude en witwassen. Het vermoeden is dat hij onder valse voorwendselen Marokkaanse mannen naar Nederland heeft gehaald waardoor zij een verblijfsvergunning konden aanvragen. De aanhouding is verricht door de Recherche SZW in opdracht van het Openbaar Ministerie.

De zaak kwam aan het rollen toen de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) ontdekte dat een groot aantal vrouwen uit een Spaanse enclave in Marokko, die bij een Nederlands schoonmaakbedrijf zouden werken, een verblijfsvergunning aanvroegen voor hun vermeende Marokkaanse partner.

Gefingeerde dienstverbanden

Uit onderzoek door de Inspectie SZW bleken deze vrouwen echter niet werkzaam te zijn bij het desbetreffende schoonmaakbedrijf. Er was sprake van gefingeerde dienstverbanden waarmee de verblijfsvergunningen werden aangevraagd. Ook werden hier WW-uitkeringen mee aangevraagd.

Schijnrelaties

Het vermoeden is dat de verdachte behulpzaam was bij de totstandkoming van de schijnrelaties tussen de Spaanse vrouwen en de Marokkaanse mannen. Zo zou hij de overkomst van de vrouwen naar Nederland hebben geregeld. Tevens zorgde hij vermoedelijk voor gefingeerde dienstverbanden bij een schoonmaakbedrijf en vervalste hij noodzakelijke documenten om bij de IND aan te tonen dat er sprake was van een duurzame en gemeenschappelijke huishouding. Hiermee werd voldaan aan alle voorwaarden voor verblijf bij partner.