20
november
2019
|
12:35
Europe/Amsterdam

Vijf personen aangehouden vanwege georganiseerde WW-fraude

De Recherche Inspectie SZW heeft in een strafrechtelijk onderzoek naar fraude met WW-uitkeringen vijf personen aangehouden. Vijf woningen en drie kantoorpanden zijn doorzocht. Er is beslag gelegd op onder meer administratie, computers en een auto. Daarnaast is in één van de woningen een gaspistool aangetroffen en in een andere woning een imitatiewapen. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie.

De aanhoudingen werden verricht in Noordwijk, Dongen, gemeente Raalte, Dordrecht en Rotterdam. In de gemeenten Leiden, Rotterdam en Zwolle werden kantoorpanden doorzocht.

 

De vijf aangehouden personen worden verdacht van valsheid in geschrifte. Het vermoeden bestaat dat zij als tussenpersonen Poolse arbeidsmigranten helpen met het verkrijgen en behouden van WW-uitkeringen. Vermoedelijk verblijven de zogenaamde uitkeringsgerechtigden voornamelijk in Polen, zonder dit aan het UWV te laten weten. Daarmee voldoen zij niet aan de voorwaarden van de WW-uitkering. De tussenpersonen ontvangen de post van het UWV op hun adres, waardoor bekend was wanneer aan welke verplichting moest worden voldaan om de uitkering te behouden.

Een eerder strafrechtelijk onderzoek van de Inspectie SZW heeft in januari 2018 al geleid tot een veroordeling van twee tussenpersonen wegens het plegen van strafbare feiten, waaronder valsheid in geschrifte. Als vervolg op dit strafrechtelijk onderzoek heeft het UWV zelf een onderzoek gestart naar dit fenomeen. Het UWV en de Recherche Inspectie SZW hebben regelmatig overleg over de mogelijke aanpak van deze frauduleuze handelingen. Deze operationele samenwerking leidt ertoe dat bepaalde signalen strafrechtelijk aangepakt kunnen worden.

Deze zomer heeft dit al geleid tot een strafrechtelijke doorzoeking van twee panden in Noord-Brabant, waarbij meerdere personen worden verdacht van strafbare feiten. Dit onderzoek loopt nog.

Vier andere signalen zijn de afgelopen periode door UWV en Recherche Inspectie SZW nader onderzocht. Dit heeft nu geleid tot de aanhouding van vijf verdachten.