03
december
2019
|
12:21
Europe/Amsterdam

Weekje waarin PGB-fraudeurs niet gelukkig werden

PGB-fraudeurs waren de afgelopen week niet echt gelukkig. In twee zaken sprak de rechter forse straffen uit en in een andere zaak werd twee miljoen euro geëist van een PGB-fraudeur. In alle zaken heeft het Recherche Zorgfraude team van de Inspectie een belangrijke rol gespeeld.

Tot 4 jaar cel voor frauderende broers.

Het is 4 april 2018 als de Recherche Zorgfraude een bestuurder en een werknemer van een thuiszorgbureau in Utrecht aanhouden. Zij worden verdacht van jarenlange, stelselmatige fraude met Persoonsgebonden Budgetten (PGB). Om hoeveel geld het gaat is onderwerp van onderzoek, maar het gaat vermoedelijk om meer dan 6.000.000 euro. De verdachten zijn twee broers. Zij zouden met hun thuiszorgbureau voornamelijk zorg aan cliënten van Turkse komaf leveren. Het vermoeden is dat er is gefraudeerd met gelden vanuit het Persoonsgebonden budget (PGB) en dat bijna 80 procent van de ontvangen gelden niet aan zorg is besteed. Later wordt nog een derde broer aangehouden.

“In deze zaak gaat het om drie broers die met veel criminele energie de samenleving voor meer dan 7.000.000 euro hebben benadeeld door zogenaamde PGB-fraude te plegen.” Zo begon de officier van justitie op dinsdag 8 oktober zijn requisitoir in de rechtbank in Utrecht. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste gevangenisstraffen tot vijf jaar en een beroepsverbod tegen de drie broers.

De Rechtbank Utrecht vindt het zeer kwalijk dat verdachten op deze manier omgingen met gemeenschapsgeld dat is bedoeld voor mensen die zorg nodig hebben. De rechtbank vindt gelet op de ernst van de feiten en de omvang van deze fraude, lange onvoorwaardelijke gevangenisstraffen op zijn plaats. Twee verdachten zijn veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4 jaar. De derde verdachte moet 3,5 jaar de cel in. De rechtbank legt bovendien de thuiszorgorganisatie een boete op van ruim 295.000 euro.

Ze stuurden ouderen op reis

Volgens de Officier van Justitie ging het in deze zaak om een “geraffineerde” dan wel, “uitgekookte” fraude, waarvan oudere, slecht geïntegreerde, soms analfabete Turkse migranten het slachtoffer werden. In dit geval ging het om een stel woonachtig in Schiedam. Het stel vertelde oudere Turken dat hier het recht bestaat op PGB waaruit gratis zorg is te financieren, die dan bij hun bureau verkregen kon worden. Als lokkertje boden ze er ‘gratis vakanties naar Turkije’ bij aan. Eén van de verdachte instrueerde de ouderen hoe ze zich bij het gesprek met het Centrum Indicatiestelling Zorg moesten gedragen, zodat er zoveel mogelijk zorg kon worden verkregen. Bij de bank werd een rekening geopend, maar de ouderen kregen geen pinpas, die ging naar de verdachten. Duidelijk sprake van valsheid in geschrifte en wit wassen.

Al eerder werd het stel door de civiele rechter gedwongen om 6 ton terug te betalen. De rechtbank in Den Haag veroordeelt de twee precies tot dat wat de officier eist, achttien maanden cel en een beroepsverbod.

PGB fraudeur moet 2 miljoen betalen van OM

De rechtbank in Den Bosch veroordeelde al op 16 augustus 2017 een vrouw voor grootschalige PGB-fraude. De veroordeelde hielp kwetsbare Hindoestaans Surinaamse mensen aan een PGB en beheerde dat voor hen. Vervolgens heeft ze een groot deel van het PGB budget in eigen zak gestoken. ‘Verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan het meermalen plegen van valsheid in geschrift en het opzettelijk gebruik maken van valse stukken. Verdachte heeft op eigen houtje, zonder medeweten of toestemming van de budgethouders of zorgverleners, formulieren ingevuld en deze vervolgens ingediend bij CZ Zorgkantoor of de Sociale Verzekeringsbank,’ aldus de rechtbank. De rechtbank legde de vrouw een gevangenisstraf van 28 maanden op, waarvan zes maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Daarnaast kreeg de verdachte een beroepsverbod.

Deze week heeft het Openbaar Ministerie in de rechtbank in Den Bosch geëist dat deze zorgfraudeur 1.963.152,15 euro betaalt aan de staat. Volgens het OM heeft de vrouw dit bedrag verdiend door de fraude met de PGB’s van tientallen cliënten. Het OM heeft aan de hand van 9 uitgewerkte dossiers van cliënten berekend welk deel van de door verdachte aangevraagde en beheerde PGB’s zijn besteed aan daadwerkelijke zorg. Het OM heeft berekend dat 38 % van de aangevraagde PGB werd besteed aan zorg. Dat betekent dat het wederrechtelijk verkregen voordeel voor verdachte 62 % is van de aangevraagde PGB’s. In totaal zou het gaan om bijna twee miljoen euro. Dat maakt dat de vrouw als het aan het OM ligt 1.963.152,15 euro moet betalen aan de staat. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.

Word jij een van onze nieuwe collega's bij de Inspectie SZW, directie Opsporing? Er zijn veel verschillende vacatures te vervullen. Meer informatie per functie op inspectieszw.nl