23
september
2020
|
15:56
Europe/Amsterdam

Zorgwekkende werk- en leefomstandigheden truckers

Bij een controle in Geleen troffen de Inspectie SZW en de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) acht vrachtwagenchauffeurs aan die onder belabberde omstandigheden leven op een parkeerplaats. De chauffeurs werken voor een Litouwse onderneming en hebben aangegeven op en af twee maanden in hun cabine in Nederland te verblijven. Inspecteurs stellen nader onderzoek in naar vermoedelijke onderbetaling en overtreding van de rij- en rusttijden.

De gezamenlijke inspectie is onderdeel van een internationale actie waarbij in grensstreken in Nederland en België is gecontroleerd op basis van meldingen over misstanden. De chauffeurs in Geleen verklaarden dat zij, nadat zij klaar zijn met werken, wonen in hun cabine op de parkeerplaats. Er zijn geen voorzieningen zoals elektriciteit, douches of wc’s op deze parkeerplaats, waardoor de chauffeurs hun behoefte in de struiken doen en zich wassen met water dat zij zelf meenemen. Zij krijgen 65 euro per dag betaald, ongeacht de uren die zij werken. Vermoedelijk krijgen de werknemers geen vakantiegeld of onkostenvergoeding. Na een periode van zo’n 6 tot 8 weken worden ze afgelost door een collega die de vrachtwagen overneemt. De werknemers verklaarden voornamelijk te laden en lossen in Nederland, België en Duitsland. Veel opdrachten komen van een meubelgigant.

De Inspectie SZW doet momenteel nader onderzoek naar vermoedelijke overtredingen van de Wet Minimumloon en vakantiegeld. Bij overtredingen kan de werkgever en boete tegemoet zien en kan een nabetaling aan werknemers volgen. De ILT onderzoekt de gegevens van de tachografen om vast te stellen wat de rij- en rusttijden zijn. Ook wordt nagegaan of er daadwerkelijk overtredingen zijn betreffende het doorbrengen van de normale wekelijkse rust in de vrachtwagencabine. De onderzoeken kunnen enige tijd in beslag nemen. De gemeente Geleen is op de hoogte gesteld van de slechte leefomstandigheden op de parkeerplaats.