18
juli
2023
|
11:41
Europe/Amsterdam

Asbest overtredingen bij renovatie woningen in Oss

Bij de verbouwing van ruim 100 appartementen in het Brabantse Oss zijn afgelopen donderdag verschillende asbest overtredingen vastgesteld. De Nederlandse Arbeidsinspectie controleerde of de werkzaamheden op een gezonde en veilige manier uitgevoerd werden. Tijdens de controle werd duidelijk dat er nog steeds asbest aanwezig is terwijl dat eerder weggehaald had moeten zijn. Opvallend daarbij is dat een gecertificeerd bedrijf de asbest verwijderd zou hebben en dat een onafhankelijke inspectie instelling heeft goedgekeurd dat de panden asbestvrij waren. Omdat de asbest nog in het gebouw aanwezig was, is een groot deel van de bouw door de Arbeidsinspectie stil gelegd. De asbest moet nu eerst volledig worden weggehaald, voordat de overige bouwwerkzaamheden mogen doorgaan.

De Arbeidsinspectie ziet nu voor de derde keer in een paar weken dat gecertificeerde bedrijven asbest op niet juiste wijze saneren. Maar ook dat geaccrediteerde inspectie instellingen deze werkzaamheden goedkeuren. De Arbeidsinspectie houdt vinger aan de pols en pakt dit actief aan, want dit is geen goede ontwikkeling. Er zijn speciale inspecteurs die dagelijks onaangekondigd inspecteren op plekken waar wordt gesloopt of verbouwd. Voordat de werkzaamheden in Oss weer vrij worden gegeven, moet de opdrachtgever opnieuw een asbestinventarisatie laten uitvoeren om te kijken waar er nog asbest in het pand zit, en moet dat op de juiste manier weggehaald worden.

Door het inademen van losse asbestvezels kan longkanker, longvlies-, of buikvlieskanker ontstaan. Asbesthoudend materiaal is pas gevaarlijk als het bewerkt of beschadigd wordt. Dit kan door zagen, schuren, boren of breken gebeuren. Bij verbouwingen, sloop en installatie is er een verhoogd risico op het vrijkomen van gevaarlijke asbestvezels. Daarom controleert de Arbeidsinspectie of bouwwerkzaamheden waarbij asbest vrij komt op een veilige manier plaatsvinden.