07
maart
2024
|
10:00
Europe/Amsterdam

Tienduizenden euro’s via valse zorgdeclaraties

Dwight hopte jarenlang van de ene naar de andere zorgverzekeraar. Premies werden niet betaald. Valse facturen diende hij in veelvoud in. De Nederlander klopte op die manier tienduizenden euro´s uit de zakken van verschillende zorgverzekeraars. De Opsporingsdienst van de Nederlandse Arbeidsinspectie deed onderzoek naar deze man en stopte de frauduleuze praktijken. Enkele maanden later werd Dwight door de rechter veroordeeld tot twee maanden cel en een half jaar voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. 

Dwight hield zich bezig met declaratiefraude in de zorg. Je kunt in Nederland op ieder moment een zorgverzekering afsluiten als je hier komt wonen of  werken. Dwight woonde in België en deed alsof hij werkte in Nederland. Hij leverde bij de zorgverzekeraars valse arbeidscontracten en valse loonstroken aan. Op basis daarvan kreeg hij een zorgverzekering in Nederland.

Zorgverzekeraars zagen patroon
De fraudeur kwam in beeld na signalen van een aantal zorgverzekeraars. “De betrokken zorgverzekeraars zagen bepaalde patronen in het type declaraties, de frequentie daarvan en de onregelmatigheden in de arbeidscontracten en loonstroken. Die patronen waren zo ongebruikelijk, dat de signalen zijn doorgezet naar ons. Toen wij die signalen bestudeerden, kwamen we er al vrij snel achter dat er heel veel niet klopte. Dat was voor ons aanleiding om een strafrechtelijk onderzoek te starten,” legt rechercheur Julia uit.

De Opsporingsdienst constateerde dat de fraude in ieder geval plaatsvond in de periode van januari 2020 tot heden. Dwight diende in die periode valse facturen in om vergoedingen te krijgen uit de aanvullende verzekering. Hij deed dat voor zichzelf, maar ook op naam van zijn echtgenote en zijn schoonmoeder. Ondertussen betaalde Dwight zijn premie niet en steeds weer stapte hij na korte tijd over naar een andere verzekeraar.

Valse facturen voor fysio of tandarts 
Rechercheur Julia legt uit hoe de fraudeur te werk ging: “De fraudeur heeft het voor elkaar gekregen om zich de afgelopen jaren in Nederland te verzekeren bij diverse zorgverzekeraars. Dit deed hij door gebruik te maken van valse arbeidsovereenkomsten en valse loonstroken. Als hij eenmaal verzekerd was, begon hij met het indienen van valse facturen. Bijvoorbeeld voor behandelingen van de fysiotherapeut of de tandarts. Die behandelingen vonden echter nooit plaats.

Na een periode van onderzoek besloot de Opsporingsdienst om Dwight aan te houden. “Dit moest zo snel mogelijk stoppen, maar een aanhouding in zijn huis in België was gecompliceerd. We hebben toen een zogenoemde signalering gemaakt, waarmee we de politie voldoende materiaal in handen hebben gegeven om hem bij een bezoek aan Nederland aan te houden,” zegt Julia.

Hardleers
Rechercheurs van de Opsporingsdienst hebben Dwight na aanhouding verhoord. Dwight bleek ook na de aanhouding hardleers. Hij ging door met het opmaken van valse documenten. Toen hij eind 2023 op zitting moest komen, leverde hij een verklaring aan waarin stond dat hij moest werken voor zijn werkgever op dat moment. Julia vervolgt: “Ook dat document vonden we verdacht. We kwamen er al snel achter dat hij niet in dienst was bij de werkgever die hij noemde. Dwight hoopte op deze manier onder zijn zitting bij de rechtbank uit te komen.”

Ook voor de valse verklaring maakten de rechercheurs een proces-verbaal op. Mede op basis daarvan besloot de rechter om Dwight enige tijd onvoorwaardelijk op te sluiten. Zijn straf? Twee maanden de cel in en een half jaar voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. De zorgverzekeraars zullen er alles aan doen om via een civiele procedure het onterecht betaalde geld terug te krijgen.

Misdaad loont niet
Julia kijkt met een goed gevoel terug op de samenwerking tijdens het onderzoek. “De zorgverzekeraars, het Openbaar Ministerie, de politie en wij als Opsporingsdienst hebben snel en effectief geschakeld. Door zo met elkaar samen te werken, hebben we in een relatief kleine zaak snel een mooi resultaat geboekt, leggen we structuren bloot en laten we de maatschappij zien dat misdaad niet loont.”

De Recherche Zorgfraude van de Opsporingsdienst van de Nederlandse Arbeidsinspectie is gespecialiseerd in de strafrechtelijke aanpak van georganiseerde en grootschalige zorgfraude. Zorggelden zijn bedoeld voor mensen die dat nodig hebben. De recherche Zorgfraude doet onderzoek naar criminelen die beroepsmatig, structureel of in georganiseerd verband misbruik maken van het zorgstelsel, door middel van bijvoorbeeld declaratiefraude en subsidiefraude.