02
juli
2019
|
09:26
Europe/Amsterdam

Twee panden in Noord-Brabant doorzocht vanwege WW-fraude

De recherche van de Inspectie SZW heeft in een strafrechtelijk onderzoek naar fraude met WW-uitkeringen op maandag 1 juli twee panden in Helmond (Noord-Brabant) doorzocht. Daarbij is beslag gelegd op contant geld, administratie en computerbestanden.

In deze fraudezaak worden meerdere personen verdacht van strafbare feiten. Het onderzoek van de Inspectie SZW staat onder leiding van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie. De onderzoeksperiode van de mogelijke fraude is van 2015 tot heden.

Het onderzoek richt zich op cliënten van UWV en een tussenpersoon. Het vermoeden bestaat dat de tussenpersoon Poolse arbeidsmigranten helpt met het verkrijgen van WW-uitkeringen. Meerdere Polen lijken gebruik te maken van hetzelfde verblijfadres in correspondentie aan het UWV.

Kort nadat deze uitkering is toegekend keren de werknemers terug naar Polen. Hierdoor wijzigt het recht op een WW-uitkering, zonder dat Het UWV hiervan in kennis wordt gesteld.

Door de fraude zijn vermoedelijk minimaal enkele honderdduizenden euro’s onterecht uitgekeerd. De fraude kwam aan het licht door meldingen vanuit het UWV dat ontvangers van WW-uitkeringen daar feitelijk geen recht op hadden. Gelet op de omvang werd besloten tot een strafrechtelijk onderzoek.