03
juli
2019
|
09:48
Europe/Amsterdam

Vijf aanhoudingen in onderzoek naar fraude in de wijkverpleging

Vijf personen zijn dinsdag 2 juli aangehouden in verband met een vermoedelijke grootschalige fraude met zorggelden in de wijkverpleging. Woningen en kantoren in Amsterdam en Almere zijn doorzocht en onder meer computers en administratie zijn in beslag genomen.

Het onderzoek wordt verricht door de recherche zorg van de Inspectie SZW in opdracht van het Openbaar Ministerie. Het vermoedelijke fraudebedrag is enkele tonnen

De verdenking is dat de verdachten zich schuldig hebben gemaakt aan fraude met declaraties in de wijkverpleging, waarbij gedeclareerde zorg niet, dan wel niet volledig geleverd zou zijn.

Op 29 april 2019 vonden door het rechercheteam van de Inspectie SZW al doorzoeking plaats in de woning en het bedrijfspand van één van de verdachten. De aanhoudingen van de vijf verdachten is hier het vervolg op.

Aanpak fraude in de wijkverpleging

Toezichthouders NZa, IGJ en de Recherche Zorg van de Inspectie SZW slaan de handen ineen met het Openbaar Ministerie en alle zorgverzekeraars om misbruik, fraude en zorgverwaarlozing in de wijkverpleging te stoppen. De afgelopen weken zijn ze gestart met verschillende acties bij bedrijven die wijkverpleegkundige zorg aanbieden. Ook dit strafrechtelijk onderzoek is hiervan een voorbeeld.