12
november
2020
|
15:25
Europe/Amsterdam

Kom van dat asbestdak af

Het is een vrijdagavond in oktober, rond acht uur als de werktelefoon van inspecteur Victor Kin gaat. Het is de Frontoffice van de Inspectie, zeg maar de meldkamer waar alle klachten en meldingen binnen komen. Zo ook deze avond. De melder zegt dat hij mensen heeft gezien die asbest van een dak verwijderen met behulp van een kraan en een hoogwerker. “Op een heel foute manier”, zegt de melder gedecideerd.

Victor neemt de melding serieus en verlaat die avond het huis. Hij gaat naar het voormalige veilingterrein in Breda, een enorm groot loodsencomplex om ter plaatse poolshoogte te nemen. 

Onverantwoord

Victor: “Ik ging op een afstandje staan kijken en zag al snel: het is goed mis. Ik telde zeven mensen zonder adembescherming of beschermende kleding. Een paar van hen waren aan het vegen, er werd asbeststof verspreid en ingeademd. Daartegen móet je jezelf beschermen als je met asbest werkt.” Hier moet ingegrepen worden, dacht Victor. ”Maar ik vond het onverantwoord om er ’s avonds in mijn eentje op af te stappen. Je weet niet wat je tegenkomt.”

Er wordt gebeld met collega’s en met de politie. Een uur later zijn twee collega-inspecteurs en drie agenten gearriveerd om Victor bij te staan. “Heel fijn dat de collega’s en de politie er zo snel waren. We reden gelijktijdig met zes auto’s het terrein op, die lui schrokken zich wild.”

Hoogwerker

Op het terrein treffen de inspecteurs en agenten zes mensen aan. Bij navraag blijkt dat die aan het werk zijn voor een asbestverwijderingsbedrijf in Deurne. De directeur zelf is er ook bij, daarnaast een deskundig toezichthouder asbest (DTA) van het bedrijf zelf en vier asbestverwijderaars. Op de hoogwerker ziet Victor nóg twee mensen staan. “Ik maakte er een foto van en zei dat ze naar beneden moesten komen. Maar de DTA ontkende dat er nog meer mensen aan het werk waren.”

De twee onbekenden verstoppen zich op het dak. “Oude verweerde golfplaten, op 10 meter hoog. Levensgevaarlijk.” De directeur, DTA en de asbestverwijderaars willen onderhand wel naar huis. Maar helaas voor hen komt daar niets van in. Victor en zijn collega’s wachten geduldig op de twee gevluchte medewerkers. Die kiezen uiteindelijk eieren voor hun geld en komen naar beneden. Het blijkt te gaan om twee uitzendkrachten met de Letse nationaliteit. Geen van beiden beschikt over de verplichte certificaten voor asbestverwijdering. 

Dieptepunt

Victor: “De overige mensen waren wel gecertificeerd aan het werk, maar zonder de juiste adembescherming en overige beschermingsmiddelen. Het eerste wat je moet doen is jezelf beschermen tegen dat spul, maar dat deden ze geen van allen. Ook de eigenaar van het bedrijf niet. Dit is een van de dieptepunten die ik heb meegemaakt in de asbestbranche. Het bedrijf wilde in de avonduren nog even het werk afmaken dat de week ervoor al opgeleverd had moeten worden.”Victor legt het werk tijdelijk stil.

Op zaterdagochtend ontdekt hij bovendien dat de op dit werk ingezette hijskraan te licht is voor de klus. De kraan moet worden afgevoerd. Als de werkzaamheden worden hervat controleert Victor dagelijks of alles volgens de voorschriften verloopt. “Het asbestverwijderingsbedrijf heeft zich enorm verkeken op deze klus. Ze zijn onvoorbereid aan het werk gegaan. Nu moeten ze het op de goede manier doen, dat kost tijd. En er komt een stevig boeterapport aan.”

Word jij een van onze nieuwe collega-arbeidsinspecteurs Arbo of AMF bij de Inspectie SZW? Er zijn veel verschillende vacatures te vervullen. Meer informatie op Inspectie SZW